«ΗΔΩΝΕΣ» : Νέος Πολιτιστικός σύλλογος στην Χρυσούπολη. ΣΤΕΓΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

Με την υπ’ αριθμ. 58/2018 Διάταξη του Ειρηνοδικείου Καβάλας αναγνωρίσθηκε η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία «ΗΔΩΝΕΣ» ΣΤΕΓΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΕΣΤΟΥ, με έδρα την πόλη της Χρυσούπολης, Δήμου Νέστου.Η συγκρότηση του Συλλόγου υποστηρίχτηκε από δεκάδες νέους ανθρώπους της επαρχίας μας, οι οποίοι ασχολούνται και δραστηροποιούνται στον πολιτισμό τη λαογραφία το θέατρο, το χορό, την ιστορία τον αθλητισμό τις τέχνες τις γραφές την οικολογία κ.α. Από κοινού αποφασίστηκε ο σύλλογος να πάρει τη μορφή και την περιγραφή «στέγης» για να στεγάσει όλες τις πτυχές του πολιτισμού στον τόπο μας. Η ονομασία της στέγης αυτής: ΗΔΩΝΕΣ τιμώντας έτσι τους αρχαίους κατοίκους της επαρχίας μας και την «Ηδωνίδα χώρα» της οποίας μεγάλο κομμάτι αποτελούσε η επαρχία Νέστου.Στις 3 Φεβρουαρίου 2019 διενεργήθηκαν οι πρώτες εκλογές στο Σύλλογό σύμφωνα με το καταστατικό για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την λήξη της Γενικής Συνέλευσης, οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι προχώρησαν την ίδια μέρα την συγκρότηση σε σώμα για την εκλογή προεδρείου.

Η σύνθεση του νέου πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας είναι η εξής:

1) Πολιτάκης Βασίλειος (πρόεδρος)

2) Ψυχουδάκης Δημοσθένης (αντιπρόεδρος)

3) Ιορδανίδου Βασιλική (γραμματέας)

4) Μπίλια Μαρία (ταμίας)

5) Γιοβαννόπουλος Ευάγγελος (υπευθ. Δημοσίων Σχέσεων)

Αναπληρωματικό μέλος1) Φεσατίδης Αθανάσιος

Η «στέγη» λειτουργεί με ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών καταστατικό, και με ένα καινοτόμο εσωτερικό κανονισμό. Χωρίζεται σε έξι δημιουργικές αυτοδιοικούμενες δομές α)Λαογραφίας, ιστορίας παράδοσης και χορού υπεύθυνη: Μαυρομμάτη Παρασκευή β) Βιβλίου, λογοτεχνίας, τέχνης και γραμμάτων υπεύθυνη: Ιορδανίδου Βασιλική γ)Πολιτισμού, μουσικής και θεάτρου Υπεύθυνη: Βονικάκη Δάφνη δ) Περιβάλλοντος και οικολογίας Υπεύθυνη: Λύρου Μάρθα Μαρία ε) Αθλητισμού και εθελοντισμού υπεύθυνη: Τερζίδου Έλενα στ) Αιμοδοσίας,υγείας και διατροφής υπεύθυνος: Πολιτάκης Αναστάσιος

Σκοποί του συλλόγου

1) Η ανάδειξη των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της επαρχίας Νέστου.

2 )Η διάσωση, η μελέτη, η ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της περιοχής, αλλά κι όλης της Ελλάδας.

3)Η ανάπτυξη της λαογραφικής συνείδησης.

4) Η ενθάρρυνση του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης και ευαισθησιών για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, η στενότερη γνωριμία, επαφή και συνεργασία μεταξύ των μελών και η ανάπτυξη της ηθικής και υλικής υποστήριξης μεταξύ τους.

5) Η προστασία και η ανάδειξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες.

6)Η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης.

7) Η διενέργεια και υποστήριξη οικολογικών, πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στην επαρχία Νέστου, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

8 ) Η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που υλοποιούν γενικούς οικολογικούς στόχους, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ήπιες τεχνολογίες, η αντίθεση στη χρήση χημικών, γενετικών μεταλλαγμένων οργανισμών, πυρηνικής ενέργειας και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

9) Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και πληροφόρησης για την παροχή τεχνικής, επιστημονικής και νομικής βοήθειας με πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα, καθώς και η δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση των ανώτερων σκοπών.

10) Η κινητοποίηση των κατοίκων, φορέων και ομάδων πολιτών για όλα τα προβλήματα και θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τη δημιουργία ομάδων εργασίας, προβληματισμού και προτάσεων για την επίλυσή τους.

11) Η αξιοποίηση της δυνατότητας κάθε είδους βοήθειας που μπορεί να προκύψει από κυβερνητικές, δημοτικές, ευρωπαϊκές και άλλες αρχές, για να προχωρήσει σε έργα που θα υλοποιούν περιβαλλοντικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μέσα επίτευξης 1) Δημιουργία ομάδων εργασίας και επιτροπών με αντικείμενο απασχόλησης την δημιουργία δομών και δραστηριοτήτων. 2) Οργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. 3) Συνεργασία με συλλόγους, οργανώσεις, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, ιδιωτικούς, κρατικούς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε βαθμού, στην Ελλάδας και το εξωτερικό. 4) Η ανάθεση και η εκπόνηση μελετών και ερευνών. 5) Έκδοση ενημερωτικών εντύπων, περιοδικών, οπτικοακουστικών δίσκων και βιβλίων. 6) Δημιουργία ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης. 7)Συμμετοχή σε ομοσπονδία που θα υπάρξει ή θα δημιουργηθεί σε πανελλήνια ή και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 8 ) Δημιουργία τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, βιβλιοθήκης, λαογραφικού κέντρου, φορέα μελέτης. 9) Η συμμετοχή σε προγράμματα οικολογικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, και αναπτυξιακά που οργανώνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. 10)Συνεργασίες και αδελφοποιήσεις με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, έχοντας κοινούς ή παρεμφερείς σκοπούς.

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει τον Νοέμβριο του 2022.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Πολιτάκης Βασίλειος Ιορδανίδου Βασιλική

Chrysoupoli News Καλό ξεκίνημα στο νέο σύλλογο της περιοχής μας και καλή επιτυχία στο έργο σας .

Κώστας Χιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *