Συνάντηση της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας με τον ΤΑΡ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στην Καβάλα, μεταξύ του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας» και εκπροσώπων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAPAG), με αντικείμενο την παρουσίαση του Προγράμματος Βιοτικής Στήριξης και Μεταβατικής Υποστήριξης που το έργο υλοποιεί στις τοπικές κοινότητες κατά μήκος του αγωγού, και άλλες πρωτοβουλίες για την προστασία της γης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Την Ε.Α.Σ. εκπροσώπησαν το Προεδρείο και τα μέλη του Διοικητικού ΣυμβουλίουΚωνσταντίνος Λεπίδας, Πρόεδρος, Γεώργιος Μαυρουδής, Αντιπρόεδρος,Κλέαρχος Σαραντίδης, Γενικός Διευθυντής, Γεώργιος Χατζηλιάδης, Διευθυντής Οικονομικών, Μαρία Αναστασιάδου, Διευθύντρια Εμπορίου, Στυλιανός Μερμελέγκας, Ταμίας, και τα μέληΝικόλαος Εμμανουηλίδης,Ιωάννης Κυριακούδης και Χρήστος Λειβαδίτης. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Δήμος Βρύζας και ταμέληΔημήτριος Θεοφυλακτίδηςκαι Αθανάσιος Μπούτζουρας, καθώς και οι γεωπόνοι Φίλιππος Κοπελίδης και Θεοδώρα Κοσμίδου, με την επικεφαλής Διευθύντριατων ΓεωπόνωνΑριστέα Νικάκη.

 

Από πλευράς ΤΑΡ, παρευρέθηκαν οι Θεόδωρος Ζέρβας, Διευθυντής Τμήματος Απόκτησης Δικαιωμάτων Γης, Σπύρος Νάκος, Υπεύθυνος Τοπικών Κοινωνικών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και ο συνεργαζόμενος γεωπόνος Μάριος Μίχος. Η ομάδα του ΤΑΡ παρουσίασε στην Ε.Α.Σ. τοΠρόγραμμα Βιοτικής Στήριξης που εφαρμόζεται προς όφελος όσων επηρεάζονται από την κατασκευή του αγωγού και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εδαφολογικών μελετών, τη δωρεάν διάθεση λιπασμάτων, συμβουλευτικές συναντήσεις με ειδικούς, και άλλες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ιδιοκτητών και χρηστών της γης – πάντα με απόλυτο σεβασμό στην ελληνική γη που φιλοξενεί τον αγωγό και τους ανθρώπους που την καλλιεργούν.

Συζητήθηκε επίσης η εξέλιξη της διαδικασίας αποκατάστασης και επιστροφής της γης για την επανέναρξη των αγροτικών εργασιών,και άλλα θέματα που αφορούν στην γη και την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε επικοινωνία για να εξετάσουν από κοινού τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Βιοτικής Στήριξης.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμαShahDenizII του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *