Οι τελευταίοι καθαρόαιμοι κολχικοί φασιανοί της Ευρώπης στον Νέστο!

Ο κολχικός φασιανός, λοιπόν, στην καθαρόαιμη εκδοχή του είναι εξαιρετικά σπάνιος και ο τελευταίος αμιγώς άγριος και καθαρόαιμος πληθυσμός συνεχίζει να επιβιώνει στο δέλτα του Νέστου και ειδικότερα στα απομεινάρια των «απείραχτων» κομματιών του παραποτάμιου πάλαι ποτέ μεγάλου δάσους του μυθικού «Κοτζά Ορμάν»

Ενδεικτικό της σπανιότητας του καθαρόαιμου κολχικού φασιανού είναι πώς,  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών που εδρεύει στην Αγγλία, εκτός από το Δέλτα του Νέστου καθαρόαιμοι πληθυσμοί απαντώνται μόνο στην Αρμενία και στην Γεωργία για τους οποίους όμως δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και πρώτα από όλα από το ίδιο το «Κοτζά(μ) Ορμάν» που σημαίνει μεγάλο δάσος. Και έτσι ήταν κάποτε. Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο, αδιάβατο και παρθένο και η έκτασή του απλωνόταν στα 125.000 στρέμματα! Η συρρίκνωση του και ή καταστροφή επήλθε σταδιακά λόγω των παρεμβάσεων στην (μεταβλητή) εκτεταμένη κοίτη του Νέστου και την κατασκευή αναχωμάτων που εγκλώβιζαν την ελεύθερη ροή του και μαζί τα φερτά υλικά που απέθετε δημιουργώντας έτσι συνεχώς νέα εδάφη καταπληκτικής ευφορίας.

Η εγκατάσταση προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής το 1922 και η ανάγκη εξεύρεσης καλλιεργησίμων εδαφών επέτεινε την εκχέρσωση η οποία ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 1950 οπότε ουσιαστικά χάθηκε τελειωτικά ο μοναδικός αυτός θησαυρός και ένα από τα λίγα, έως τότε, άθικτα παραποτάμια δάση της Ευρώπης.

Οι άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν αργότερα, και κυρίως στην επταετία της χούντας, καθώς και η εκτεταμένη καλλιέργεια ξενικών ειδών όπως π.χ. λεύκες παραγωγής ξυλείας αλίωσαν σε μεγάλο ποσοστό την φυσιογνωμία του δάσους επιτείνοντας τα προβλήματα και μαζί και τα ενδιαιτήματα του κολχικού φασιανού.

Σήμερα στο εναπομείναν δάσος των 5-6000 στρεμμάτων (!) το δασαρχείο Καβάλας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να απομακρύνει τα ξένα  και να επαναφέρει τα γηγενή είδη του οικοσυστήματος όπως είναι το σκλήθρο, η ιτιά η ντόπια λεύκη κ.λ.π. Παράλληλα και με την συνεργασία των θηραματολόγων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ  και του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσούπολης δημιουργούνται διάκενα  και μωσαϊκά ποώδους βλάστησης που ευνοούν την ανάπτυξη του φασιανού κάτι που ήδη έχει δώσει θετικά μηνύματα

Διεθνής αναγνώριση για το έργο της ΚΟΜΑΘ για την προστασία του κολχικού φασιανού.  

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που άρχισε στο Δέλτα του Νέστου η έρευνα και η απογραφή των …χωροκρατειών του καθαρόαιμου κολχικού φασιανού έδειξε πώς υπήρχαν λιγότερα από 100 άτομα. Με τις παρεμβάσεις της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ την δημιουργία διάκενων και μωσαϊκών ποώδους βλάστησης, την καλλιέργεια σιτηρών και ψυχανθών και γενικότερα την προστασία των ενδιαιτημάτων ο πληθυσμός παρουσίασε  σημάδια σταδιακής ανάκαμψης.

Η  ευχάριστη έκπληξη ήρθε το 2007 οπότε οι μετρήσεις έδειξαν σχεδόν τριπλασιασμό του αρχικού πληθυσμού μια και ο πληθυσμός εκτιμήθηκε περίπου στα  250-300 άτομα.  Οι νεότερες  μετρήσεις όμως έδειξαν  μια μείωση της τάξεως του 20% ενώ το 2014 από 150 έως 250 άτομα.

Οι επιστήμονες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ πιστεύουν πώς εάν  συνεχιστούν οι προσπάθειες (κατάλληλα ενδιαιτήματα, σπορές , προστασία από άρπαγες κ.λ.π)  το είδος έχει την δυνατότητα να αναπτύξει τον πληθυσμό του και να καταστεί βιώσιμο.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κολχικός  φασιανός είναι οι πλημμύρες κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλά και η έλλειψη διακένων στο δάσος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *