Δημοτικό σχολείο Ν. Καρυάς : Στο Lemi της Φινλανδίας – σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ2

Τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες, μοναδικές εμπειρίες που μόνο τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να προσφέρουν.Ένα σχολείο όπου δεν υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας…

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς συμμετέχει στη διετή ευρωπαϊκή σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ2

Κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής σύμπραξης θα διαπραγματευτούν θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης και τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

 • Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς της Ελλάδας
 • CEIP Escola Rosa Oriol Anguera της Ισπανία
 • Elde College της Ολλανδίας
 • Lemin koulukeskus της Φινλανδίας
 • Vallbacksskolan της Σουηδίας.
 • Για τη φετινή σχολική χρονιά έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητικότητες:
  • 18-25 Φεβρουαρίου 2108 στη Φινλανδία.
  • 17-24 Μαρτίου 2018 στην Ολλανδία.
  • 13-19 Μαΐου 2018 στη Ελλάδα.
 • Μαθητές και δάσκαλοι από το Δημοτικό σχολείο Ν. Καρυάς είναι στην Φιλανδία από 18-25 Φεβρουαρίου 

Για μία από τις δράσεις του προγράμματος θα έπρεπε το κάθε σχολείο να ετοιμάσει μία παρουσίαση για τη χώρα του. Το σχολείο μας επέλεξε να δημιουργήσει ένα σχετικό βίντεο. Φυσικά η χορωδία του σχολείου ανέλαβε να πλαισιώσει μουσικά το βίντεο.

Το υλικό αναρτήθηκε στους αντίστοιχους ιστότοπους και θα προβληθεί στους εταίρους κατά τη συνάντηση των εταίρων στη Φινλανδία.

Δημοτικό σχολείο Ν. Καρυάς 

Μετά από μία μικρή Οδύσσεια… ένα πολύωρο, μακρύ ταξίδι με ποικίλα χερσαία και εναέρια μέσα μεταφοράς… φτάσαμε επιτέλους στον πολυπόθητο προορισμό μας… το μακρινό, παγωμένο Lemi της Φινλανδίας. Η θερμή, εγκάρδια υποδοχή των οικοδεσποτών και τα χαμογελαστά πρόσωπα των υπόλοιπων συναδέλφων από τα άλλα σχολεία συνεργασίας βοήθησε στο να ξεχαστεί η κούραση και η ταλαιπωρία ενός ταξιδιού που κράτησε 18 ολόκληρες ώρες!…

1η Ημέρα.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα όσα είδαμε, μάθαμε, ζήσαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας στο Φινλανδικό σχολείο. Χώροι ζεστοί, πανέμορφοι, άνετοι, λειτουργικοί. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που επενδύει στη δημιουργικότητα, δεν κάνει διακρίσεις και ενισχύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ιδιαίτερες κλίσεις του καθενός, χωρίς να αποκλείει κανέναν.
Αρχικά έγινε μία σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας. Έπειτα δημιουργήθηκαν μεικτές, διακρατικές ομάδες, οι οποίες με επικεφαλείς μεγαλύτερους Φινλανδούς μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους και στις αίθουσες του σχολείου, έφαγαν στο εστιατόριό του και γνώρισαν το χωριό, περπατώντας μέσα στο κατάλευκο τοπίο.
Τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες, μοναδικές εμπειρίες που μόνο τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να προσφέρουν. Το ταξίδι στη Φινλανδία συνεχίζεται…
2η Ημέρα 

Σήμερα επισκεφτήκαμε το πρότυπο πειραματικό σχολείο της περιοχής. Γευτήκαμε στην κυριολεξία εικόνες από το μέλλον της εκπαίδευσης. Ένα σχολείο όπου δεν υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας… ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές διαμορφώνουν οι ίδιοι το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους… ένα σχολείο το οποίο σέβεται την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό των παιδιών… ένα σχολείο με υποδομές και χώρους που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε…

Η μέρα συνεχίστηκε με πολύωρη ξενάγηση σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Lappeenranta. Για άλλη μια φορά μαθητές και εκπαιδευτικοί χωριστήκαμε σε μεικτές, διακρατικές ομάδες και με υπεύθυνους τους Φιλανδούς μαθητές της ξεχυθήκαμε στους δρόμους της πόλης κάτω από τον παγωμένο ήλιο, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους -170C!!!

Με την επιστροφή του σχολείου μας αναλυτικό άρθρο .

Φωτογραφίες

Chrysoupoli News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *