6 Φεβρουαρίου: Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Στα πλαίσια της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται στους γονείς, με θέμα: «Παιδί και Κοινωνικά Δίκτυα» εδώ

Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας! Τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, είναι εξοικειωμένα με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τέσσερα στα πέντε Ελληνόπουλα, ηλικίας 5 έως 12 ετών, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό, που αγγίζει το 89,3%, στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, μιλάει  για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, και για τον νέο Κανονισμό που έρχεται και τα αλλάζει όλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

«O Γενικός Κανονισμός για την προστασία δεδομένων 679/2016/ΕΕ έρχεται με τρόπο αποτελεσματικό να προστατέψει τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο κανονισμός αυτός θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από  τις 25 Μαΐου 2018».

κ. Κορμά, τι ακριβώς προβλέπει αυτός ο Κανονισμός;

Όσον αφορά την προστασία των παιδιών:

  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση των κοινωνικών δικτύων (facebook, Instagram κ.ά.) για παιδιά κάτω των 13 ετών. Την ευθύνη τήρησης του μέτρου του κανονισμού θα την έχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Εως σήμερα ίσχυε η παραπάνω απαγόρευση με νόμο του 1998 (COPA), αλλά τα παιδιά κάτω των 13 ετών  χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ημερομηνίες γέννησης χωρίς τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν την ευθύνη πιστοποίησης του χρήστη.
  • Από την ηλικία των 13 έως 16 ετών, η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά θα γίνεται ύστερα από τη συγκατάθεση των γονέων. Τη γνησιότητα της συγκατάθεσης θα την πιστοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Κάθε κράτος, εάν κρίνει ότι το 16ο έτος, ως ανώτερο όριο για τη γονική συγκατάθεση πρέπει να μειωθεί, θα πρέπει να νομοθετήσει όσον αφορά το όριο ηλικίας, με κατώτερο το 13ο έτος, διαφορετικά θα ορίζεται αυτόματα το 16ο έτος. Ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα στον γονέα ανά πάσα στιγμή να άρει τη γονική συγκατάθεση.
  • Η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών επιφέρει για τα κοινωνικά δίκτυα επιβολή χρηματικού ποσού 10.000.000 ευρώ ή 2% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου αναλόγως με το ποια κύρωση είναι υψηλότερη.

Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να επιφέρει αυτός ο Κανονισμός;

Η εφαρμογή του, ουσιαστικά, βάζει τέλος στα ψεύτικα profile στα κοινωνικά δίκτυα (παιδεραστία, ηλεκτρονικό έγκλημα, εκβιασμοί κ.ά.). Επίσης, πλέον, ενισχύει σημαντικά τον γονικό έλεγχο στο διαδίκτυο, αυξάνοντας όμως παράλληλα και την ευθύνη των γονέων σχετικά με τη συγκατάθεση ή μη. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά στην ηλικία αυτή στα κοινωνικά δίκτυα, τους κινδύνους ή τις  προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αν τα παιδιά τους έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν όλες αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης, ο νόμος δίνει το δικαίωμα όλων μας στη λήθη (ήδη οι μηχανές αναζήτησης το εφαρμόζουν), δηλαδή το δικαίωμά μας να σβήσουμε δεδομένα μας από τις ιστοσελίδες, καθώς και τη δυνατότητα αναζήτησής τους (προσβλητικές φωτογραφίες, προσβλητικές δημοσιεύσεις, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας κ.ά.).

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE,που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

www.saferinternet.gr

http://www.e-dimosio.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *