Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε Δύσβατο και Μακρυχώρι από απόγονους των Μπαφραίων Δείτε φωτογραφίες.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017  εκδήλωση  σε Δύσβατο και Μακρυχώρι από απόγονους των Μπαφραίων και ανθρώπους της  «Ενότητας του Ποντιακού χώρου», εκδήλωση στη μνήμη του Κιρκάσιου φιλέλληνα και ανθρωπιστή, Χαμπίλ μπέη και του  Ιπποκράτη Δεδέογλου οι οποίοι έσωσαν  122 χριστιανικές ζωές το 1921.

Ιπποκράτης Δεδέογλου

Ο  φιλέλληνας και ανθρωπιστής, Χαμπίλ μπέη ήρθε στο Δύσβατο , πλησίον του φίλου του Ιπποκράτη Δεδέογλου, οπλαρχηγού το 1926 και απεβίωσε. Οι εκ της Μπάφρας Πόντου κάτοικοι του Δύσβατου τον ενταφίασαν στο κοιμητήριο τους τιμώντας τον φιλέλληνα άνθρωπο και γενναίο άνδρα.

Ο Μπάφραλης Μπεκμέζ Ζαδέ Χαμπίλ Μπέης  πάμπλουτος  μεγαλοκτηματίας, ήτανε φίλος του μεγάλου καπετάνιου Ιπποκράτη Δεδέογλου (Ιππόκ Αγά) ο οποίος είχε γεννηθεί στην συνοικία Ισχακλί της Μπάφρας.

 

Ας είναι Αιωνία η μνήμη τους!

Chrysoupoli News Θα επαναφέρουμε σχετική πρόταση για το θέμα προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέστου αναμένοντας και την αναφορά τους για το θέμα σε επόμενο Δ.Σ. 

1.    Να τεθεί μια οδική πινακίδα στη διασταύρωση Ζαρκαδιάς που να δείχνει προς Δύσβατο – Τάφος Τζερκέζου Ανθρωπιστή Μπεκμέζ Ζαδε Χαμπιλ Μπέη.
2.    Να τεθούν δεξιά και αριστερά του τάφου δύο μαρμάρινες πλάκες στις οποίες να αναγράφεται ακριβώς το ελληνικό κείμενο στην Αγγλική και Τούρκικη γλώσσα.

Άλλωστε η τοποθέτηση οδικής πινακίδας και επιτάφιων αναμνηστικών πλακών, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον  και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας των τουριστών στην περιοχή. Σημειωτέον  ότι δεν πρόκειται για διαφημιστική πινακίδα μιας εμπορικής εταιρείας, αλλά για πινακίδα ενός Δήμου με ιστορικές και τουριστικές πληροφορίες

Φωτογραφίες από την εκδήλωση ,

Chrysoupoli News

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *