Από την Καρυά της Ανατολικής Θράκης στη Νέα Καρυά του Δήμου Νέστου .

Οι κάτοικοι της Νέας Καρυάς κατάγονται από την Ανατολική Θράκη. Οι περισσότεροι από αυτούς από το χωριό Καρυά της περιοχής Μαλγάρων. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αναγκάζονται  να εγκαταλείψουν  τις προγονικές εστίες τους και πρόσφυγες να αναζητήσουν τη νέα τους πατρίδα στην ελεύθερη Ελλάδα.  Εγκαθίστανται στην δυτική πλευρά του Νέστου στα τσιφλίκια Καρά-Μπέη και Μπιλάλ-Αγά.

Βέβαια οι πρώτοι  κάτοικοι της Καρυάς έρχονται στην περιοχή του Σαρή-Σαμπάν(Χρυσούπολης) το 1914 όταν με την επικράτηση των Νεότουρκων στο Οθωμανικό κράτος η ζωή των ελληνικής καταγωγής κατοίκων αλλάζει δραματικά. Οι εκτοπίσεις στα βάθη της Ανατολίας, η αναγκαστική στράτευση των νέων στα «αμελέ  ταμπουρού» οι επιδρομές των μουατζίρηδων  και το καθεστώς  τρομοκρατίας που υπάρχει κάνουν «αφιλόξενο»  το περιβάλλον και αρκετοί Θρακιώτες  φεύγουν για την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφουν στη Θράκη και στα χωρία τους 1920-1922 όταν  ελευθερώνεται η Ανατολική Θράκη. Το φθινόπωρο του 1922 εγκαταλείπουν οριστικά τις πατρίδες τους και εγκαθίστανται στους νέους  οικισμούς.

Πέρασαν δύσκολα χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουν και να στήσουν τα νοικοκυριά τους. Με τη βοήθεια του κράτους και της  ΕΑΠ ( Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων) ξεπερνούν τις αντιξοότητες και προχωρούν τη ζωή τους.

Το 1926 οι οικισμοί Μπιλάλ-Αγά και Καρά-Μπέη μετονομάζονται σε κοινότητα Νέας Καρυάς και αρχίζει η ιστορία του χωριού με τη νέα του μορφή. Το 1930 γίνεται ή πρώτη διανομή χωραφιών λίγο αργότερο χτίζεται το σχολείο, η εκκλησία και όλο δείχνουν ότι τα προβλήματα ανήκουν πια στο παρελθόν.

Δυστυχώς για τους κατοίκους της Νέας Καρυάς μετά από λίγα χρόνια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξανά το  χωριό τους και να εγκατασταθούν αλλού. Αιτία οι πλημμύρες του ποταμού Νέστου από το 1946 ως το 1949. Η αποψίλωση μεγάλου μέρους του δάσους του Νέστου ( Κοτζά Ορμάν) έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία η κοίτη του ποταμού και να πλημμυρίσουν τρία χωριά που ήταν χτισμένα δίπλα στις όχθες του. Μεταξύ αυτών  και η Νέα Καρυά.

Νέα  βάσανα,  καινούριες ταλαιπωρίες για τους ανθρώπους. Πάνω που είχαν οργανώσει  τη ζωή  ξεπερνώντας τα προβλήματα της προσφυγιάς νέες δοκιμασίες τους έτυχαν. Τα επόμενα 2-3 χρόνια ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση του χωριού 3 χιλιόμετρα δυτικάστη σημερινή τοποθεσία πάνω στον οδικό άξονα Χρυσούπολης –Κεραμωτής.

Αρχίζει μια νέα περίοδο ανάπτυξης και προόδου για τους κατοίκους και το χωριό. Τα σπίτια όμορφα,  χτισμένα σε ένα σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο με μεγάλες αυλές και πολύχρωμους κήπους. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του δήμου Νέστου.

Μετά από τόσα βάσανα, τόσες αναποδιές, διωγμούς, φυσικές καταστροφές οι κάτοικοι της  Νέας Καρυάς βρήκαν την  «Ιθάκη» τους.

Το Δημοτικό Σχολείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, η ποδοσφαιρική ομάδα  «Εθνικός» αποτελούν τα πολιτιστικά, πνευματικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά κύτταρα της ζωής της Νέας Καρυάς.

Κάθε Πέμπτη γίνεται  λαϊκή  (παζάρι) που συγκεντρώνει τους κατοίκους των γύρω χωριών.

Το πανηγύρι του χωρίου στις 23 Αυγούστου ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο όλης της περιοχής.

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ένα οδοιπορικό μνήμης ….από τους παλαιότερους προς τους νεώτερους.

Chrysoupoli News-https://dimnkar.blogspot.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *